Villasukissa on monta silmukkaa, joista jokainen kertoo: maailmaan mahtuu vielä välittämistä.
1. Villasukat kertovat rakkaudesta.
Kaikkialla maailmassa äidit neulovat sukkia lapsilleen ja lapsenlapsilleen. Sukkia neulotaan talkoilla vähävaraisille ja lähetetään katastrofialueille. Ne ovat keino osoittaa välittämistä: minä tein nämä Sinulle, ajattelin neuloessani Sinua, maailmassa on muutakin kuin pelkkää kovuutta ja kylmyyttä.
2. Villasukat kyseenalaistavat turhan kiireen.
Sukat valmistuvat silmukka silmukalta, kerros kerrokselta. Omin käsin neulominen on miltei kapinaa maailmassa, joka ihannoi tehokkuutta, suorittamista ja saavuttamista. Hitaasti valmistuvat villasukat ovat osoitus siitä, ettei kaikkien asioiden arvoa voi mitata rahassa. Ne kertovat, että joskus on hyvä pysähtyä.
3. Villasukat rohkaisevat inhimillisyyteen.
Kukaan ei voi olla kovin pelottava, jos hän käyttää villasukkia. • •❥
Ehkä villasukat voitaisiin ottaa pakolliseksi pukineeksi kaikille osapuolille esimerkiksi työhaastatteluihin? 😉
4. Villasukat muistuttavat hyvästä arjesta.
Suurin osa elämästä on arkea, ei juhlaa. Villasukat jalassa tekee mieli nostaa jalat tuolille, hidastaa askeleita ja nauttia pienistä asioista: kupillisesta kahvia, sylissä olevasta lapsesta tai kissasta ja päivätorkuista. Maanantaiaamuna jalkaan puetut villasukat saattelevat leppoisasti alkavaan viikkoon, illan unisukat hyvään yöhön.
5. Villasukat pitävät jalat lämpiminä.
Sekin on tärkeä asia, ettei olo tunnu ikävältä eikä vilustu.
Neulomisella sanotaan olevan myös terveydellisiä etuja:
✿ Käsillä tekeminen tuottaa iloa ja onnistumisia. Se on vastapainoa arjelle, johon harvoin enää muuten liittyvät käden taidot. Neulomisen toistuva rytmi on suorastaan meditatiivista.
✿ Se lieventää stressiä. Neulomiseen liittyvä keskittymisen tunne ja rytmikkyys voivat hämätä esimerkiksi masennuksen ja stressin aiheuttamia oireita. Paikoillaan istuminen hidastaa sykettä ja alentaa verenpainetta.
✿ Se parantaa motoriikkaa. Neulominen stimuloi aivojesi eri alueita samaan aikaan. Käytät neuloessasi esimerkiksi otsalohkoa (joka säätelee tarkkaavaisuutta ja suunnittelua), päälaenlohkoa (joka vastaa aistihavainnoista) ja pikkuaivoja (joka mahdollistaa sen, että liikkeesi ovat tarkkoja ja oikein ajoitettuja). Neulominen parantaa hienomotorisia kykyjä, joten se voi auttaa esimerkiksi Parkinsonin tautia sairastavia.
✿ Se pitää aivot virkeinä. Mitä enemmän käytät aivojasi, sitä paremmin ne toimivat ja sitä pidempään ne pysyvät terävinä. On tutkittu, että käsitöitä tekevät vanhukset kärsivät muita epätodennäköisemmin lievistä kognitiivisista häiriöistä.
✿ Se auttaa estämään nivelreumaa ja jännetulehduksia. Nivelet pysyvät terveinä, kun pidät ne liikkeessä. Sormien käyttäminen vahvistaa niiden rustoja. Tiesitkö, että neulominen vahvistaa sormia tehokkaammin kuin vaikkapa tietokoneella näpyttely?
Sullavikat. Iso laatikollinen näitä on jo kertynyt ja uutta pukkaa kaiken aikaa. 😀 Onpahan sitten kiva antaa!
”Ei oo neito jouten ollu
Paimeness käyessän
Likkan’ lipatessaa
Neito on teht telttusii
Täyttää su’un sukill
Kirkkokunnan kinttahill
Lajikunnan lahjuksill.”
kohta niitä sukkia alkaa jo tulla.
Siniseen sukkaan tulee raita harmaa,
varpaat ei palele se on varmaa.
Upeita on taas niin tuttua Annee, onks noi tatskat omassa kehossas?????
Kiitos! Yksi noista on omassa nilkassa, itse siihen neulottuna. 🙂